OESTERZWAMMEN VAN WAD 'N ZWAM

Sinds de zomer van 2020 worden op Novalishoeve oesterzwammen gekweekt op koffiedik. Vanuit TESO en koffiebranderij Texelse Branding leefde de wens al even om hun koffiedik op deze manier een tweede leven te geven.

Op Novalishoeve werd er zodoende ruimte vrijgemaakt bij de werkleiders om dit verder te ontwikkelen als een nieuwe werkstroom voor de cliënten. Een van de werkleiders volgde een opleiding bij Rotterzwam, de nodige apparatuur werd aangeschaft en een ruimte werd ingericht om succesvol oesterzwammen te kunnen kweken.

Het proces

  • Om te beginnen worden de emmers waarin de koffiedik verzameld wordt bij de diverse ondernemers gebracht. Behalve TESO en Texelse Branding zijn inmiddels ook Strandpaviljoen Paal 9 en Strandpaviljoen Twaalf aangehaakt. Twee keer in de week worden de volle emmers opgehaald voor verwerking op Novalishoeve.
  • Eenmaal op Novalishoeve wordt de prut eerst gecontroleerd en gewogen om een recept te kunnen maken. De oesterzwammen groeien namelijk niet op pure koffiedik, maar er worden ingrediënten aan toegevoegd om de paddenstoelen succesvol te laten groeien: kalk, water, koffieschilletjes en – vrij essentieel – oesterzwammenbroed. Deze ingrediënten worden met de prut tot een homogene massa gemixt in een betonmolen.
  • Vervolgens worden geperforeerde plastic zakken afgevuld met dit mengsel. Deze zakken worden opgehangen in een donkere container, waar de luchtvochtigheid en temperatuur precies goed zijn.
  • Na ongeveer vier weken worden de zakken verhuisd naar een andere container, waarin de herfst nagebootst wordt: hoge luchtvochtigheid, lage temperatuur en een dag- en nachtbelichting.
  • Weer drie tot vier weken hierna is het oogsttijd. De oesterzwammen komen in allerlei bijzondere vormen en maten tevoorschijn. Na deze eerste oogst, kan er twee weken later nogmaals van dezelfde zak geoogst worden. Elke kilogram koffieprut levert op deze manier ongeveer 200 gram oesterzwammen op.
  • Als ook de tweede oogst erop zit, wordt het restant van de koffiedik gebruikt als compost: zo krijgt de koffieprut zelfs nog een derde functie!

Leuk detail: de energie die de oesterzwammenteelt kost, wordt geleverd door de zonnepanelen op het dak van de stal!

VERKOOP EN VERWERKING

De oesterzwammen worden in zijn geheel verkocht in onze eigen winkel op Novalishoeve en in diverse andere winkels op het eiland. Ook worden ze verwerkt op verse pizza's, in overheerlijke soep, kroketten en meer lekkers; eveneens te koop in de winkel op ons erf.

Image

In de winkel

GROWKITS

GROWKITS

Kweek je eigen oesterzwammen op koffiedik van Texelse bedrijven!

Kadotip

IJsbollenkaart

IJsbollenkaart

Handige cadeaukaart voor 6 of 10 ijsbollen. Voordelig ambachtelijk ijs proeven!

Hoornderweg 46
1797 RA Den Hoorn

Telefoon: 0222 - 31 94 82


Telefoon winkel: 0222 - 31 95 12

 

Openingstijden

ma   9.30-16.30  uur
di   9.30-16.30  uur
wo   9.30-16.30  uur
do   9.30-16.30  uur
vr   9.30-16.30  uur
za   9.30-16.30  uur

biologisch & dynamisch!