KAASMAKERIJ

Op de boerderij loopt een prachtige kudde koeien rond. Dat betekent dagelijks liters rijke, volle melk! We maken er dankbaar gebruik van. Wist je trouwens dat de smaak afhangt van wat een koe eet? In onze wei staan uitsluitend mooie grassoorten en kruiden, dus dat komt wel goed! De melk gaat in onze yoghurt, kwark of wordt verrijkt tot karnemelk. Bosvruchten of een vleugje duindoorn maken het helemaal compleet! Van het melkrestant maken we ook lekkere kaas. Twee keer per week zijn onze kaasmakers in de weer met roeren, mengen en scheppen. Uiteindelijk ligt er een mooie, ronde kaas op de plank te rijpen. Wie denkt dat je dan klaar bent, heeft het mis. Elke dag draaien en poetsen wij de kazen. Het houdt ze vrij van schimmel en ze zien er tiptop uit! Vier weken later heb je jonge kaas; een oude kaas heeft acht maanden op de teller staan.

In bad met zout

  • Om zeven uur, na het melken, pompt de boer verse melk naar een ronde tobbe in de kaasmakerij. Een beetje warmte en zuursel erbij zorgt dat foute bacteriën geen kans krijgen.
  • We voegen stremsel bij de melk en zetten de ‘roerbladen’ even stil. 35 minuten later is de melk dik en lobbig.
  • We snijden verder met lange messen; je scheidt kleine kaasdeeltjes van het vocht.
  • Uiteindelijk, na extra bewerking, houden we witte, kleine kaasdeeltjes over. Gevuld in netten gaan ze in ronde kaasbakken. Deksel erop, en persen maar!
  • Een dagje later mag de kaas in bad. Een pekelbad van 2/3 dagen zorgt dat kaas langer goed blijft.
  • Klaar met badderen? Dan krijgen ze een coating en mogen ze uitrusten op houten planken totdat ze de winkel ingaan.

GOUD EN PITTIG

Wij zijn dol op die pure smaak van rauwmelkse kaas. Jong, oud, belegen; heerlijk op brood. Maar soms wil je weleens wat anders. Laten wij nou nét een prachtige kruidentuin hebben… In de winkel en het dagcafé ontdek je dus pittige varianten, zoals basilicum- of italiaanse kruidenkaas. Geef je even feedback?

Image

ACTIVITEITEN

In de winkel

GROWKITS

GROWKITS

Kweek je eigen oesterzwammen op koffiedik van Texelse bedrijven!

Kadotip

IJsbollenkaart

IJsbollenkaart

Handige cadeaukaart voor 6 of 10 ijsbollen. Voordelig ambachtelijk ijs proeven!

Hoornderweg 46
1797 RA Den Hoorn

Telefoon: 0222 - 31 94 82


Telefoon winkel: 0222 - 31 95 12

 

Openingstijden

ma   9.30-16.30  uur
di   9.30-16.30  uur
wo   9.30-16.30  uur
do   9.30-16.30  uur
vr   9.30-16.30  uur
za   9.30-16.30  uur

biologisch & dynamisch!